10 Mart 2011 Perşembe

TARHANA NASIL TÜKETİ(RİM)LMELİ


Tarhana milli yiyeceğimiz-içeceğimizdir. Tarhana, normal olarak suya yeter miktarda karıştırılıp, (ölçü; 1 çorba kasesi suya, bir yemek kaşığı tarhanadır. Bazen tarhananın yoğunluğuna göre değişebilir.) pişirilerek elde edilen bir geleneksel çorbamızdır. Bu çorbaya bir takım ilaveler eklenmesi halinde daha lezzetli bir hale getirebiliriz. Nasıl mı? Şöyle ki…
İLAVELER
1 –Çorba içine pişirilme esnasında yapılan ilaveler.. Bunlar neler olabilir? İster hazır alalım isterse de evde elde ettiğimiz et suyu, tavuk suyu, tereyağı, nane.. gibi ilaveler ile pişirdiğimiz tarhana çorbasına ekstra lezzet katabiliriz. (Not; kesinlikle salça eklenmez!)
2 – Çorba içersine servis edilme esnasında yapılan ilaveler… Bunlar ise çok çeşitli olmakla beraber,(tarafımdan)  en beğenilenleri şunlardır:
 1 Yemek kaşığı, ya da arzu edilen miktarda, küp küp kesilip hafif tava içinde yağda kızartılmış ekmek parçaları veya,
 1 Yemek kaşığı, ya da arzu edilen miktarda –bir gün önceden kalmış da olabilir- kuru fasulye veya,
 1 Yemek kaşığı, ya da arzu edilen miktarda-bir gün önceden kalmış da olabilir- Arnavut ciğeri veya,
1 Yemek kaşığı, ya da arzu edilen miktarda- pastörize süt veya,
1 Yemek kaşığı, ya da arzu edilen miktarda- koyun-inek-keçi sütünden mamül (ufalanmış şekilde)  beyaz peynir ilave edilir ise, çorbaya daha iştahlı kaşık sallarsınız ve “ben böyle lezzet görmedim!” diyeceğinizi garanti ederim!.
3 - Çorba tüketilirken yanında garnitür olarak tüketilecekler… Bunların çok çeşitli olduğunu söyleyemem.. Bizim buralarda, yukarıda anlattığım ilaveler yapılsa da yapılmasa da mutlaka yanında, eğer mevsimi ise bir salkım yaş üzüm tüketilmektedir. Yani bir kaşık çorba, ardından 2-3 üzüm tanesi ağza atılırsa mükemmel bir lezzet oluşturur. Deneyin, göreceksiniz...
Tarhana Çorbasının yanında yaş üzüm de “neyin nesidir?”  demeyin.. Bu “adet yada gelenek” beldemize aittir. Manisa ili Salihli ilçesi Poyrazdamları Beldesi'ne.. Bizim bu geleneğimiz Manisa ili dışında pek bilinmez. Gerçi Manisa ve İlçelerinde de az bilinir.. Yeni yeni diğer bölgelerimize de yayılmaya başlamış olabilir. Tam bilemiyorum. (Manisalı olup da arada bilmeyenlerde çıkabilir, tabii ki..)  
Bu çorbanın, üzüm ile birlikte tüketilmesi için en uygun zamanın, özellikle oruç tutarken iftarda birlikte yenmesidir, diyebiliriz... Bana gelince, ben nasıl tüketiyorum?…  Yukarıda yazdığım gibi pişirilirken içersine herhangi bir ilave yapılmadan, piştikten sonra ise içersine, yukarıda saydığım ilavelerin tamamı ile severek yerim.  Bu çorbayı yanında üzüm ile tüketmek (diğer dondurmalar ile Magnum dondurma arasındaki fark gibidir!!) benim damak tadıma tam anlamı ile uyar. Mevsiminde yanında “üzüm” tüketmek kaydı ile “süt” ve “peynir” ilavesi benim favorimdir.
Afiyet olsun…
10.03.2011
18:45

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder