12 Ocak 2013 Cumartesi

NASIL? İYİ OLMAZ MI?




               1 - Artık Salihli Belediyesi nezninde tüm belediyelere çağrımdır:Sağa sola, her boş bulduğu bir karış toprağa çocuk parkı kay kay yapmaktan vaz geçelim.! Yada vaz geçmeyelim ama yöremizin geleneksel çocuk oyunlarını da dikkate alarak bunu yeniden düzenlersek fena mı olur? Bence olmaz.. Örneğin; Uzuneşek, cincibir (meşe), birdirbir, seksek, elim sende, körebe, yakantop, aç kapıyı, beştaş, dokuztaş, kulaktan kulağa, bezirganbaşı, mendil kapmaca, çelik-çomak, topaç (kabara) çevirme, vs..vs.. Bu oyunlar için parklarda özel yerler ayrılsa, oyunları kolaylaşlaştırıcı, çocuklar için cazip tasarımlar yapılsa, mekanlar hazırlansa,  Her oyunun alanına, o oyunun nasıl oynanacağına dair, oyunu tarif eden tabelalar asılsa,.. Bilmeyen çocuklar -ki bir çoğu eminim "BİLGİSAYAR" oynamaktan bunları bilmiyorlardır- bunları öğrenseler.. Arkadaşlığı, paylaşmayı öğrenseler. Üstleri başları biraz çamur, toz-toprak olsa! Nasıl? İyi olmaz mı?
                2 - Ayrıca bunlara ilaveten, havalar düzeldiğinde, Cuma-Cumartesi akşamları için iki gece iki günlüğüne (bir gecede olabilir) çocukları ile birlikte ailelere, Demirköprü Barajı, Marmara Gölü kıyısı yada bir nehir-dere kenarında (şükür ki dere'den bol bir şey yok güzel Silihlimizde!) ÇADIR KAMP (doğa ile kucaklaşma) etkinliği yapılsa.. Aileler örneğin 7-12 yaş çocukları ile bu etkinliğe katılsalar.. Orada bir veya iki günlük yiyeceklerini ve kamp malzemeleri alıp, doğanın kucağında çadır kurup, özellikle çocuklar çıplak ayak ile toprağa bassalar..Çevrede kısa gezilere çıkılsa.. Doğa, su ve toprak, bitki, börtü böcek araştırılsa, oralar küçükler tarafından yeniden keşfedilse..(Okulların yıl sonunda Kurşunlu Piknik Alanında düzenlediği "alışagelmiş" "PİKNİK"ten bahsetmiyorum.)  Tüm okullar, Okul Aile Birlikleri yada STK dediklerimiz yahut -önceden yer, mekan ve zamanını tespit etmek sureti ile- Salihli Belediyesi bu konuda ön alsa, alabilse!.. Nasıl? İyi olmaz mı?
              3 - Hayır elin "beyzbol" (sopası ile birlikte) adını verdiği oyununa bön bön bakarken, neden kendi kültürümüze ait bir "çelik-çomak" oyunu standartlarını belirleyip, ülke genelinde oynanmasını sağlayamıyoruz, keza "topaç çevirme", "mendil kapmaca", "uzun eşek", "birdirbir" vs..vs.. neden yapamıyoruz. Yapsak, iyi olmaz mı?

          EĞER BİR NESİL DAHA YUKARIDA YAZILANLARI GECİKTİRİR İSEK, VAY HALİMİZE! YER YÜZÜNDEN, MEDENİYETTEN KOLAYCA SİLİNİR-KAZINIR BİR HALE GELECEĞİZ KESİN! EN ÖNEMLİSİ "KİMLİĞİMİZ" YOK OLACAK! (KİMLİĞİMİ KAYBETTİM HÜKÜMSÜZDÜR!) TÜM BUNLARA RAZI MIYIZ? DEĞİLİZ! PEKİ BUNLARI YAPSAK, İYİ OLMAZ MI?

İsmail Memiş
12.01.2013
02:45

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder