15 Ocak 2012 Pazar

İKİ





2 yi çok severim.. Çizerken ilk önce dünya gibi yuvarlak yapıp, ardından kesin, düz bir hat çekeriz alt tarafına.. Matematikte en çok kullanılan rakamdır, iki..Bir bir daha “iki”,” 2 kere 2”? “Duble”dir bazen, bazen ise “iki tek”dir.  Neşemiz yerindeyse “çiftetelli’ çaldığında kimse tutamaz bizi!  Bir elin nesi var “iki” elin sesi vardır. “Sırt sırta” verdin mi, önünde kimse duramaz.. Bir o, bir sen varsındır yani “iki” kişisindir bu hayatta.. En azından ömrünüzün büyük bir kısmını “2 kişi” geçirirsiniz… Ayrıca yalnızlığın “meyvesi” olmaz, ancak iki kişinin meyvesi olur! Nutuklarımızda; birincisi deriz, ikincisi deriz.. ama üçüncüye gelmeden muhabbet karışır.. At yarışlarında “ikili” vardır. Tiyatro da ki karşılığı “İki Kişilik” oyunlardır. Paralı olduğum zamanlar müzik kasetlerimi, CD’lerimi, kitaplarımı “ikişer”  tane almayı istemişimdir. Birini kullanır diğeri ise yepyeni rafta (koleksiyonumda) durur mantığı ile..İki işlevseldir, kollektiftir.  6 ile birlikte tavşan olurlar!. İlk vapuru, otobüsü kaçırsan bile “ikincisi”ni muhakkak yakalarsın! Vücudumuza baktığımızda ise iki kulak, iki göz, iki burun deliği, 2 damak, iki el, iki ayak.. sayarsan uzar gider.. Beynimiz de sağ ve sol olmaz üzere “iki lob”dan ibarettir. Çin işi Japon işi bunu yapan “iki kişi”dir.. Renklerde en iyi “ikili” siyah ve beyazdır! Tavlada attığın zar, satrançta ise oynanan her taş çifttir.  “Seni Seviyorum” toplam 2 sözcükten ibarettir. Genelde yollar iki şeritlidir, bir geliş-bir gidiş veya iki geliş, iki gidiş.. En az “2 kişi” olursan bir ekip olursun.. 3 Boyut elde etmek için bile “iki” adet görüntü kaydetmen gerekir . Birine çok kızdığımızda haydi “ikile” deriz. 1 Gidiş-1 dönüş bileti alırız, yani hareketimiz de 2 yönedir. Karar veremediğimiz zamanlarda ikilemde kalırız. Seçenek fazla olsa bile son anda ikiye indiririz. Şeffaflık istediğimizde, iki kişinin bildiği sır değildir, deriz… Bazen iyi polis olur, kötü polis oluruz.. İkililik hayatımızda bir kontrast’tır, bazen.. Koyu ve açık.. hayatımızı renklendirir bazen, ışık ve gölgedir, ağlayan veya gülendir..Çelik-çomak oynar, bazen İki teker bisikletimizle gezeriz.. 2. Ligi 1. Lige her zaman tercih ederim çünkü yalın ve az hilelidir! Simultane, parelel, ikizler, ikircik..hep içlerinde bir “iki” taşırlar. Herkesin bir 2. yani (B) planı vardır. Aşk masllarımız iki kişiliktir, Ferhat ili Şirin, Leyla ile Mecnun, gibi..
     
         Bu yüzden tek, biricik, sade, emsalsiz, bir numara.. olmaktansa her zaman "iki" olmayı yeğlemişimdir,. Hadi şimdi tekrarlatmayın, "iki" kere söyletmeyin bana; siz ne demek istediğimi anlayıverin!
       Yalnızca içimiz-dışımızın BİR olması hususunda sizinle hemfikir olabilirim. Diğer türlü her durumda sizi bilemem ama ben buradayım, yani“iki”yim..

İsmail Memiş
15.01.2012
12.00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder