21 Kasım 2014 Cuma

NEDEN HEP İZLEDİĞİM DİZİLER YAYINDAN KALKIYOR?


       "BEHZAT Ç" isimli diziyi severek izliyordum; hükumetin dizi karakteri hakkında yok nikahsız yaşıyorlar, yok fazla içki içiyor, yok topluma kötü örnek oluyor diye dizi yayından kaldırıldı. Kalkmasının reyting ile hiçbir alakası yoktu. Sadece Başbakan yardımcılarının bile konuşmalarında dile getirdikleri (ayıpladıkları!) bu nedenlerle dizi yayından kaldırılmıştır.
(AKP MV.leri içinde kumaları ile yaşayanlar yok, 4 Bakan + 1 Başbakan ve oğullarının MALI hamudu ile götürdüğü yalanmış gibi güya topluma şirin gözükmeye çalışıyorlardı.)

       “YALAN DÜNYA” başladığından bu yana severek izliyordum. Gülse Birsel çok fazla olmasa da arada bir politik mesajları dizi arasına sıkıştırıyordu. Yine o dizide de karısını aldatan bir baba, aynı evde sevgilisi ile yaşayan bu babanın bir oğlu vardı. Beyaz efendidir, hiç hükümetin sözünden çıkmaz ancak dizinin bazı oyuncuları kalk sen GEZİ DİRİLİŞİNE destek ver! Olacak iş mi? Bu tamamen bize aykırıydı!. Suya sabuna dokunmasalardı, özellikle dizilerinde şovenist kürt (güneydoğu menşeeli) dizilerini ti’ye almasalardı, bunun yerine ihale takip etselerdi, bol bol kara suratlı insanlar dizide adam vursaydı, evlerindeki dolarları, yuroları sıfırlasalardı,
aslında ne kadar güzel bir dizi olacaktı!? Bunu yapmadılar sonunda belalarını! buldular, dizi yayından kaldırıldı.

      “KURT SEYİT VE ŞURA” Dizinin başrol erkek oyuncusunun daha önceki dizilerde kendini çok geliştirdiği söylenmiş, izlenme rekorları kırmış, dizi hiçbir eleştiri almadan normal olarak hikaye bittiği için bitirilmişti. (Aile içi -bir nevi enstet- cinsel ilişkiler çoğunluktaydı ancak AKP’li hödükler bunlara hiç laf etmediler. Neden acaba?)

      Tekrar Kurt Seyit ve Şura’ya gelirsek; dizi ilk başta Rusya’nın 1917 Devrimini kötülüyor, orada, Kırım’da  yaşayan Türk asıllıların gördüğü zulümü anlatıyordu. Türkiye’ye (İstanbul’a) kaçışlarını konu ediyordu. Her şey güzeldi anlayacağınız.. Dizi amiyane tabirle Ruslar’a çakıyordu. Ne güzel! Mesela bir Nato ülkesi olarak bundan çok memnunduk!.



       Fakat ne olduysa dizi karakterleri Rusya’dan kaçıp, İNGİLİZ işgali altındaki İstanbul’a gelmeleri durumu yavaş yavaş değiştirdi. İster istemez İstanbul’un asayişini sağlamaya çalışan, Padişah ile işbirliği içinde olan İŞGACİ İNGİLTERE askerleri dizide görülmeye başlandı. Aslında sütten çıkmış “ak-kaşık” olan bu İngiliz sömürge güçleri dizinin ikinci sezonunda tu-kaka gösterilmeye başlanmıştı. Bu birilerinin kulağına su kaçırmış olmalıydı. (bu dizinin kalmasındaki bir nedenin de bu olabileceği benim kendi görüşümdür, bir yerden aşırma değildir!) Belki İngiliz Elçiliği ajanlarından bir uyarı, bir serzeniş gelmiş de olabilir. Değil mi ki en önemli bir faktör “..efenim reyting alamadı”dır. Daha önce de reytinglerle nasıl oynandığı ortaya çıkmadı mı? Sen bir tv. Kanalı olarak tanıtımını iyi yapmaz isen bir dizi nasıl reyting alsın? Programlarının içinde diziden hiç bahsetmiyorsun, oyuncularını en azından birkaç programa çıkartır, dizini tanıtırsın.. Yok, bunları yapmadılar. Sonra da reyting alamadı deyip, diziyi sonlandırdılar.

      Bu güne kadar birkaç gülmece filmi dışında İNGİLİZ İŞGALİ altındaki İstanbul’u anlatan gerçek bir “dönem” film yapılmamıştır. O dönemi birkaç dizi kullanmaya kalkmıştır ama onların da sonu hüsran olmuştur. Diyeceğim o ki; o zamanda ve şu anda da kürtlerin hamisi olan İNGİLİZlerin İŞGALİ ALTINDAKİ İSTANBUL’u anlatan ne sağlam bir dizi, nede sağlam bir sinema filmi bu güne kadar çekil(e)memiştir. Elimizde siyah beyaz o dönemi anlatmaya çalışan birkaç eski filmden başka bir eser ortaya konmamış, konmasına da hala izin verilmiyor.

       “GÜZEL KÖYLÜ” ise halen takip ettiğim, izlediğim tek dizi olmaya devam ediyor. Eğer (“köylüyü uyandırmak” anlamında) onlarında başına bir iş gelmezse iyi.. Bünyamin gayet iyi..



İsmail Memiş
21.11.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder