22 Aralık 2010 Çarşamba

DİKİNE OYNAMAK VE DİŞ MACUNU!



          Sözlerle karşımızdakini kırmamak gerekir.. Devamlı tetikte olmak, dilimizi ağzımızın içinde iyice bir çevirdikten sonra (arkasında sonuna kadar durabileceğimiz ve bizi mahçup etmeyecek) sözcüklerin dışarıya çıkmasına izin vermek gerekir..Ağzımız ile kulağımız arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca kısa tutmalıyız. Ağzımızı kulağımıza yapıştırmalıyız, deyim yerindeyse.. Bu bizim elimizdedir. Adımlarımızı dikkatli atmalıyız, yürürken bile dal parçasına basıp, onu bile "çıt" diye kırmaktan kaçınmalıyız. (Burada "bir karıncayı da incitmez idi" sözcük öbeğide kullanılabilirdi.. Bişey mi dediniz? Evet, farklı olmak için kullanmadım.)

        Sağda-solda sarf ettiğin sözler, sözcükler, sevdiklerince, heyecanla beklenmeli, onları, kış soğuğunda bir battaniye gibi sarmalı, şömine ateşi gibi ısıtmalıdır... Ama bunu çok defa yapmak istesek de dünyanın yükü altında ezildiğimiz, insanoğlu ağırlığını gittikçe fazla hissettiği, belimizi büktüğü için yapamamaktayız. Belki ilişkilerimizde "fastfood" misali çok hızlı gelişiyor, değişiyor, ortasını bulamayışımızdandır. Önünü, sonunu düşünmeden ağzımızdan sözcükler çıkıveriyor! Diş macunu gibi... Tüpü sıkıyorsun, fazla dişmacununu tüpten çıkarırsan, tekrar geri sokman mümkün olmaz.. Sözcüklerde bu özelliğe özelliğine sahiptir. Ağızdan çıktı mı, hedefine hemen ulaşır ve vurur. Sen de katil olursun!

        Bilinen bir örnek ise Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bütün konuşmaları, sanki savaşta düşmana kurşun sıkar gibi... Böbürlenmekten, başbakan ya! her şeyi ben bilirimcilikten dolayı antipatik olduğunun ise farkında değil..Yakın şakşakçıları kimlerse.. Bunu kendisine anlatamıyorlar herhalde.. Bir de ben "esnafım" diyor.. Sen esnaf olsan, senden kimse alış-veriş yapmaz be kardeş.. Parekende bişey satamaz zaten.. Önceden yaptığı da Ülker'in toptancılığı idi.. Biliyorsunuz, toptancılık 10 kişi ile muhatap olur 10 kamyon mal satar, parekendecilik ise 1000 kişi ile muhatap olur, yine 10 kamyon mal satar.. Dolayısı ile RTE'nin parekende tecrbesi olmadığı için bu kadar sert konuşuyor ve itham ediyor. Esnaf güler yüzlü olmalı, sevecen konuşmalı, müşteri kazanmalı, iyi davranmalı.. Bunlar şimdi RTE'de var mı?

      Futbolda bir deyim vardır. "Dikine oynamak". Bu oyun sitilini futbol içinde birebir uygularsan karşı yarı sahaya çabuk geçer ve çok ani gol bölgesinde tehlike yaratırsın.. Ama bunu kesinlikle "hizmet sektörü" içinde yapamazsın, eğer yaparsan kısa zamanda "avucunu yalarsın"! (Az kaldı RTE'de yalayacak!)

22 ARALIK 2010
02:15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder